En kollaborativ applikation är egentligen en miljö där en robot och människa kan jobba tillsammans. Många pratar om kollaborativa robotar, sk. cobotar. Det handlar om att det finns robotar som har en inbyggd säkerhet i sig genom kraftkänning. Skulle en cobot köra in i något som den inte kände till så kommer den att stanna. Enkelt beskrivit.

 

Det finns en mängd regler och föreskrifter som tillverkarna måste följa för att kunna kalla den för en cobot och därmed kunna CE-märka den. Men den CE-märkningen säger egentligen enbart att coboten i sig är säker och godkänd. Så fort man utrustar coboten med ett gripverktyg eller faktiskt enbart ställer den i en ny miljö så ska en riskbedömning göras. Det handlar om att se om det finns risker som kan uppstå i kombination med coboten och övrig utrustning som den har på sig eller runt sig.

 

Detta kan vi och vi vet vad som gäller.

 

Det är nu det börjar bli roligt och det är nu möjligheternas skattkista öppna. När dessa cobotar används på rätt sätt så kommer det att bli en explosion av installationer i Sverige, precis som det sker i andra länder. Som tillverkare handlar det om att ta steget och våga utmana sitt eget tänk och bryta loss gamla rutiner och arbetssätt.