När det kommer till ekonomi så tycker vi att finns lite olika saker som påverkar:

 

Flyttbar robot – Att kunna använda roboten på i flera arbetsmoment blir viktigt. Planera så att den har att göra hela tiden.
 

Använd timmar – Att robot står stilla när ni inte är på jobbet är ett slöseri med tid. Viktigt är att tänka på hur maskinen kan jobba utanför ordinarie arbetstider. Den kanske ska jobba med ett moment under dagarna och ett annat under kvällar och nätter.

 

Låg risk – Genom att roboten inte blir stationär så blir investeringsrisken väldigt låg för att den kommer kunna användas på andra ställe om det första momentet uteblir. Det händer så mycket och så snabbt idag så det gäller att säkra sin investering.

 

Sjukskrivningar – Att använda en robot istället för att en människa ska göra monotona och repetitiva uppgifter och slita på sin kropp som till slut bli utsliten och det slutar i sjukskrivning. Vi tycker att man som arbetsgivare har en skyldighet mot sina anställda att förebygga dessa typer av arbetsmoment långt tidigare än då arbetsmiljöverket säger till.

 

Större kapacitet – Att blanda in robotar i produktionen på olika sätt skapar en högre produktionskapacitet och därmed också en bättre ekonomi. Framför allt när robot har betalat för sig och nästan inte kostar någonting att köra. Då kan man verkligen prata om konkurrenskraft.